Meer informatie krijgen over het huis of het appartement dat je wil kopen. Klinkt goed, maar het brengt ook kosten met zich mee.

Nieuwe taxatieregels schrijven voor dat taxateurs meer onderzoek moeten doen naar onder meer de duurzaamheid van woningen. Verder is uitgebreider onderzoek naar de fundering vereist.

De taxatierapporten krijgen sinds afgelopen april meer en dikkere bijlagen. Het maken van een uitgebreider rapport kost meer tijd en dus geld. Maar dat blijkt niet de enige factor bij prijsstijgingen van meer dan 40 procent.

‘Woningtaxatie de helft duurder en doorlooptijd langer’

Financieel intermediair De Hypotheekshop krijgt signalen dat de taxatierapporten die huizenkopers nodig hebben om een financiering bij een bank te krijgen honderden euro’s duurder worden. De organisatie geeft aan dat prijzen van rapporten al oplopen naar 600 tot 700 euro. Het zou door de nieuwe regels ook vaak langer duren voor taxatierapporten helemaal gereed en gevalideerd zijn.

Evert-Jan Geertsma, woordvoerder van de Nationale Taxatie Service (NTS) ziet ook dat taxaties 40 tot 50 procent duurder zijn geworden de afgelopen maanden. Maar hij denkt dat het niet alleen aan het nieuwe taxatiemodel ligt. “Het is een totaalplaatje, veel makelaars deden de taxaties erbij. Nu kunnen ze meer verdienen met huizen verkopen.” In een booming huizenmarkt is het aanbod van taxateurs kleiner geworden.

De nieuwe taxaties kosten inderdaad wat meer tijd, denkt Geertsma, en dat maakt deze klussen nog minder aantrekkelijk. Bij een klein aanbod van taxerende makelaars en andere aantrekkelijke klussen gaan de taxatieprijzen omhoog. De NTS is een franchiseorganisatie die met 240 taxateurs werkt.

Duurzaamheid belangrijker bij taxatie

Maar is kennis geen macht en helpt het de kopers en de financiers niet dat ze voortaan meer weten?

André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis (VEH) juicht toe dat taxateurs meer aandacht aan duurzaamheid moeten besteden. "Consumenten hebben steeds meer behoefte aan duurzaamheidsinformatie. Het eerdere gevoel dat energielabels flauwekul zijn en dat aandacht voor milieu werd opgedrongen, verdwijnt."

De woordvoerder van de VEH merkt dat huizenkopers willen weten of hun woning nu of op termijn van het gasnet kan. Nieuwbouwkopers vragen volgens De La Porte ook steeds vaker het huis 'gasloos op te leveren'.

De la Porte vraagt zich wel af of alle taxateurs voldoende kennis in huis hebben om woningen goed te beoordelen op duurzaamheid. "Een energielabel zegt niet alles." Met de nieuwe taxatieregels moeten taxateurs ook aangeven hoe duurzaam een woning al is. Verder moet er informatie zijn over welke extra energiebesparingsmaatregelen mogelijk zijn én welke aanvullende maatregelen zin hebben.

Reële waarde woning belangrijk bij hypotheekaanvraag

Het belang van een compleet en goed onderbouwd taxatierapport neemt volgens De la Porte toe. Financiers willen tegenwoordig niet snel meer boven de 100 procent van de woningwaarde financieren. De koopprijs hoeft niet de echte waarde te zijn, benadrukt hij.  "Betaal je meer dan de reële waarde van een woning, dan moet je zelf geld inbrengen. Heb je dat niet kun je in de problemen komen."

Ook de extra aandacht voor funderingen vindt de VEH goed. De regio's en steden waar funderingsproblemen kunnen spelen zijn bij de professionals wel bekend. Het is goed als huizenkopers een reëel beeld krijgen van de risico's.  "Pas dan kun je kiezen of je een woning alsnog wilt hebben en of je de extra kosten van verbetering van de fundering kunt opbrengen."

'Weet wat je koopt', is het motto van de VEH. Een koper van een huis of appartement accepteert de woning of het appartement in de staat waarin het object zich bevindt. Als je zelf geen gedegen onderzoek doet kun je voor vervelende verrassingen komen te staan.

Klik hier om te zien hoe het nieuwe model voor taxaties met de verschillende bijlagen eruit.

LEES OOK ‘Hypotheekrente 20 en 30 jaar vast onder druk door extra concurrentie van Rabo-dochter Vista’